Kokosowy budyń Chia z pikantnym musem z dyni


Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica ), zwana też chia – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty.
Są naturalnym źródłem błonnika, białka, witamin, minerałów, antyoksydantów oraz bogatym znanym źródłem kwasów omega3 oraz omega6 są najprawdopodobniej najbardziej odżywczym pokarmem występującym w przyrodzie.
Ze względu na swoje właściwości nasiona Chia zaliczane są do „super foods”.
Mnie te malutkie nasionka urzekły ze względu na łatwość przygotowania 😀 Naprawdę polecam spróbować chociaż raz 🙂
Moja wersja to kokosowy budyń z aromatycznym musem dyniowym.
Idealne na śniadanie lub deser.

budyń_z_chia_i pikantny_mus
3-4 porcje

kokosowy budyń z nasion chia:
1/4 szklanki nasion chia
2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki syropu z agawy

pikantny mus z dyni:
2 szklanki puree z dyni*
2-3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/4 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej

Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym, dosładzamy syropem z agawy.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Mus z dyni dosłodzić syropem z agawy i doprawić. Całość dobrze wymieszać.
Gotowy kokosowy budyń, przekładać na przemian musem dyniowym.
Od razu podawać.

Smacznego!
Malwina

puree z dyni*– dynię ok 1 kg, kroje w ćwiartki, wydrążam łyżką miąższ.
Piekarnik nastawiam na 215 stopni bez termoobiegu.
Dynie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do momentu, aż dynia będzie miękka
(czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
Upieczoną dynię obieram ze skórki, przekładam do blendera i miksuję do uzyskania gładkiej masy.