Dyniowe latte


Przepyszne, aromatyczne dyniowe latte.
W sam raz na rozpoczęcie pozytywnego jesiennego dnia 🙂

dyniowe_latte1

1 porcja:
250ml świeżo zaparzonej kawy
3 łyżki puree z dyni*
1 1/4 szklanki mleka migdałowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu

Do małego rondelka wrzucamy: puree z dyni, cukier, imbir, cynamon, kardamon i wanilię.
Dodajemy: kawę i 1 szklankę mleka migdałowego.
Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszając.
Do wysokiej szklanki wlewamy pozostałe mleko migdałowe i spieniamy (ja to zrobiłam ręcznym, małym spieniaczem do mleka).
Gotową kawę wlewamy powoli do spienionego mleka.
Można dodatkowo obsypać cynamonem.
ENOY!

puree z dyni*- dynię ok 1 kg, kroje w ćwiartki, wydrążam łyżką miąższ.
Piekarnik nastawiam na 215 stopni bez termoobiegu.
Dynie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do momentu, aż dynia będzie miękka
(czas pieczenia zależy od wielkości dyni).
Upieczoną dynię obieram ze skórki, przekładam do blendera i miksuję do uzyskania gładkiej masy.

Malwina