Grzanki z tofu i figą


Kolejne śniadanie na słodko z figą.
Tym razem przepyszne grzanki z wędzonym tofu i świeżą figą.
Obsypane orzeszkami piniowymi ze słodkim syropem z agawy i wanilią.
Do tego przepyszna kawka i mamy śniadanie idealne 🙂

grzanka_z_figa

2 porcje:
4 kromki bezglutenowego lub pełnoziarnistego chleba
1/2 kostki wędzonego tofu
2-4 łyżki mleka sojowego
2 świeże figi
2 łyżki orzeszków piniowych
2-3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka pasty waniliowej

Kromki chleba podpiec w piekarniku ok 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Tofu rozgnieść widelcem razem z mlekiem sojowym.
Figi umyć i pokroić w plasterki.
Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystudzenia.
Orzeszki piniowe wymieszać z syropem z agawy i wanilią.
Na podpieczone kromki chleba nałożyć tofu, następnie plasterki fig,na całość ułożyć orzeszki piniowe.
Wszystko polać syropem z wanilią.
Od razu podawać.
Smacznego!
Malwina