Waniliowe silk tofu z granatem i figą


Zaraz po wiośnie (lub nawet na równi) moją ulubioną porą roku jest jesień.
Uwielbiam tę porę roku za kolory i treściwe, rozgrzewające dania jednogarnkowe.
A dziś coś na przepyszne śniadanie lub deser.
Waniliowe tofu z cynamonową granolą, świeżą figa i granatem.
Tak rozpoczęty tydzień z pewnością będzie udany 😀

tofu_z_granatem_i_figa
Dla 2 osób:
ok 300-400g silk tofu
1 szklanka płatków owsianych lub gryczanych
1 duża garść posiekanych orzechów włoskich + parę połówek na wierzch
1/2 szklanki wyłuskanych ziarenek granatu
3-4 świeże figi
1/4 szklanki syropu z agawy + 2 łyżki
2 łyżeczki pasty waniliowej
1 łyżeczka cynamonu

Na rozgrzaną patelnie wsypać płatki owsiane lub gryczane, dodać cynamon, posiekane orzechy i 2 łyżki syrop z agawy.
Całość wymieszać i prażyć na patelni około 3-4 minut. Odstawić do wystudzenia.
Do blendera przełożyć tofu, pastę waniliową i pozostały syrop z agawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
1 figę pokroić w ćwiartki, pozostałe w cienkie plasterki.
Dowolnym naczyniu układać na przemian : płatki owsiane/gryczane, granat, figa, waniliowe tofu.
Na wierzchu ułożyć 2 ćwiartki figi, połówki orzechów włoskich i obsypać granatem.
Jak dla kogoś jest za mało słodkie tofu, można jeszcze całość oblać syropem z agawy.
Od razu podawać.
Smacznego!

Malwina